Onderzoeksmethode Mutiple Fan

Men spreekt van multiple fan metingen wanneer meerdere ventilatoren ingeschakeld worden voor het meten van de luchtdichtheid van een gebouw. Vaak zijn dit grotere gebouwen dan de eengezinswoningen. B.C.B. mat zo onder meer al schoolgebouwen, kantoorgebouwen en industriële gebouwen. Het hoogste aantal simultaan ingeschakelde ventilatoren tijdens een meting uitgevoerd door B.C.B. bedroeg maar liefst 12 ventilatoren.

In België zijn slechts een handvol bedrijven capabel inzake bouwfysica en materiaal om dergelijke metingen uit te voeren. B.C.B. pleit om die reden voor het verplichten van een erkenning voor luchtdichtheidstechniekers die metingen uitvoeren op gebouwen >4000m³.

De wettelijke bepalingen voor zulke gebouwen wijken slechts licht af op gebouwen die kleiner zijn dan 4000m³ en vinden tevens hun wettelijke oorsprong in het wettelijk document STS-P 71-3, voor wat betreft metingen in het Vlaamse Gewest. In Brussel en Wallonië blijft het wettelijk kader voorlopig geënt op de norm NBN EN 13829:2001.

Vond je dit artikel nuttig?