Sluit ik mijn terras afvoerputje aan op regenwater of vuil water? Ik poets namelijk vaak...

Ga na wat de hoofdfunctie van deze afvoer is en wat het meest hierin terecht zal komen. Houdt hierbij rekening met het feit dat er in België 800 tot 1200 liter regenwater per m² valt per jaar. De hoeveelheid hemelwater zal steeds hoger liggen dan het aantal emmers poetswater.

Je kan volgende richtlijnen op na houden:
  • Indien de afvoer onder een overdekt terras enkel poetswater zal afvoeren en geen (tot weinig) geen hemelwater, dan dient deze aangesloten te worden op DWA.
  • Indien de afvoer onder een overdekt terras zowel poetswater als hemelwater afvoert, dan dient de afvoer aangesloten te worden op infiltratie/RWA. De hoeveelheid regenwater zal steeds hoger liggen dan poetswater.

Een dakterras kan beschouwd worden als een terras op het gelijkvloers. Het niet verontreinigde hemelwater afkomstig van het dakterras moet dus ook afgekoppeld worden. Je sluit dit deel van het hemelwater echter best niet aan op de hemelwaterput, aangezien een dakterras op geregelde basis schoongemaakt wordt. In vele gevallen is de vervuiling zo beperkt door de hoeveelheid hemelwater dat je kan uitgaan van het zelfreinigende vermogen van het milieu waarin het terecht komt.

Met reinigings- en onderhoudsmiddelen, pesticiden, e.d. moet je heel omzichtig omspringen, zeker als die met het hemelwater afgevoerd worden of op een individuele zuiveringsinstallatie terechtkomen. Je gebruikt beter biologisch afbreekbare producten.

Men spreekt pas van verontreinigd regenwater bij ingedeelde inrichtingen zoals bv. tankstations, carwash, … (zie VLAREM I voor ingedeelde inrichtingen). Hiervoor is vaak een milieuvergunning van toepassing waarin opgenomen is wat met deze afvalwaterstromen dient te gebeuren.

Vond je dit artikel nuttig?